نوشته شده توسط : امین

هرست کشورها و دانشگاه‌های دارای بیشترین سهم از شمار دانشمندان برجسته منتشر شد.

به نقل از universityworldnews، بر اساس آمار منتشر شده چین ۷.۹ درصد از شمار کل دانشمندان جهان را به خود اختصاص داده است. این رقم به نسبت سال ۲۰۱۴ که ۵.۹ درصد بوده، دقیقا با ۲ درصد رشد مواجه بوده است.

پژوهش‌ها بیانگر آن است که ایالات متحده آمریکا رکورددار شمار دانشمندان در سراسر جهان  است؛ در حال حاضر آمریکا ۲ هزار و ۶۳۹ دانشمند دارد.

در سال ۲۰۱۸، انگلیس ۹ درصد از دانشمندان برجسته جهان را به خود اختصاص داد و به دنبال آن چین با ۷.۹ درصد،آلمان با ۵.۹ درصد، استرالیا با ۴.۰ درصد، هلند با ۳.۱ درصد، کانادا با ۲.۷ درصد، فرانسه با ۲.۴ درصد، سوئیس با ۲.۲ درصد و اسپانیا با ۱.۹ درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

این ۱۰ کشور به ترتیب ۸۲.۷ درصد از دانشمندان برجسته جهان را تشکیل می‌دهند؛ کشورهایی که در زمینه علوم پیشرفت قابل قبولی داشته‌اند.

داده‌ها بیانگر آن است که سنگاپور، چین و استرالیا نیز پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در افزایش شمار دانشمندان برجسته خود داشته‌اند.

در سال ۲۰۱۴، سنگاپور ۱۷ دانشمند برجسته و در سال ۲۰۱۸، ۴۰ دانشمند برجسته در ۲۱ رشته شاخص داشته که این رقم برابر با افزایش ۱۳۵ درصدی است.

چین نیز با افزایش ۱۲۶ درصدی، شمار دانشجویان برجسته خود را از ۱۲۲ دانشمند به ۲۷۶ نفر افزایش داده است؛ میزان رشد برای استرالیا نیز ۱۱۲ درصد بوده است.

با وجود اینکه بسیاری از کشورها با رشد مواجه بوده‌اند، ژاپن کشوری است که به میزان قابل توجهی با کاهش شمار محققان برجسته مواجه بوده است؛ شمار دانشمندان ژاپن از ۹۸ نفر در سال ۲۰۱۴ به ۶۴ نفر در سال ۲۰۱۸ رسیده است.

لیست ۱۰ دانشگاه جهان با بیشترین تعداد دانشمندان به شرح زیر است:

• دانشگاه هاروارد (۱۸۶)
• دانشگاه استنفورد (۱۰۰)
• دانشگاه کالیفرنیا، برکلی (۶۴)
• دانشگاه آکسفورد (۵۹)
• دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس (۵۱)
• دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس (۴۷)
• دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو (۴۷)
• موسسه فناوری ماساچوست (۴۵)
• دانشگاه پنسیلوانیا (۴۴)
• دانشگاه دوک (۴۴)

 



:: بازدید از این مطلب : 79
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امین

زیباترین آزمایش های فیزیک در تاریخ

در عصری که ما زندگی می کنیم آزمایشهایی که چشمان جهانیان را خیره می کند ازجمله آزمایشهایی که برای یافتن توالی اجزای یک ژنوم، شکافتن ذرات ریز اتمی در شتابدهنده ها و تجزیه وتحلیل ستارگانی که با ما میلیاردها سال نوری فاصله دارند نیاز به میلیونها دلار سرمایه گذاری دارند و تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از ابزارهای پیشرفته دراین آزمایشها ماهها به طول می انجامد.


«رابرت کریز» عضو گروه فلسفه دانشگاه نیویورک در استونی بروک که مورخ آزمایشگاه ملی بروک هیون هم هست، از فیزیکدانان خواست ده آزمایش برتر جهان فیزیک را نام ببرند. برخلاف انتظار عصر ما که آزمایشهای پیچیده توسط تیمهای برجسته دانشگاهها و مراکز تحقیقات صورت می پذیرد ده آزمایش برتری که به عنوان زیباترین آزمایشهای فیزیک در طول تاریخ انتخاب شد توسط ده فیزیکدان بسیار سرشناس انجام شده بود که دستیاران چندان زیادی هم نداشتند. ازهمه جالب تر این که این آزمایشهایی که در فهرست زیباترین آزمایشهای فیزیک جای گرفتند نیازی به کامپیوترهای فوق پیشرفته بسیار مدرن نداشتند. این لیست در مجله این ماه Physics World به چاپ رسیده است .

دراینجا به جای آن که به این آزمایشها به ترتیب رتبه بپردازیم به ترتیب تقدم وتأخر زمانی انجام این آزمایشها، به این ده آزمایش محبوب در فیزیک خواهیم پرداخت.

۱ـ اندازه گیری محیط زمین توسط اراتوستن رتبه هفتم را به دست آورد.

 هنگام انقلابین [اصطلاح اخترشناسیSolstice] در ظهر روزی که آفتاب در شهر آسوان مصر هیچ سایه ای ندارد به گونه ای که نور خورشید قادر است به طور مستقیم به ته یک چاه برسد، موردتوجه اراتوستن ـ کتابدار شهر اسکندریه در سه قرن پیش از میلاد مسیح ـ قرار گرفت. اراتوستن در چنین روزی درست هنگام ظهر که در آسوان سایه وجود ندارد در شهر اسکندریه سایه را اندازه گیری کرد، چاره ای نبود جز این که زمین را کروی درنظر بگیرد. چون سایه در اسکندریه نسبت به خط عمود هفت درجه بود. محیط هردایره ۳۶۰درجه است براساس اندازه گیری اراتوستن میان اسکندریه وآسوان ۷درجه فاصله بود. [واحد اندازه گیری درآن زمان به جای متر «Stadium» بود] با سفر میان دوشهر اسکندریه وآسوان معلوم شد که فاصله آنها براساس واحد اندازه گیری Stadium، ۵۰۰۰ است. به این ترتیب هفت درجه از ۳۶۰درجه ۵۰۰۰ استادیوم اندازه گیری شده بود پس محیط زمین براساس محاسبات اراتوستن ۲۵۰۰۰۰استادیوم بود.

۲ـ آزمایش گالیله درمورد سقوط اجسام رتبه دوم را به دست آورد.

در اواخر دهه ۱۵۰۰میلادی گالیلیو گالیله Galileo Galilei که کرسی استادی دانشگاه پیزا را داشت دانش متعارف زمان خود را زیر سؤال برد . با انداختن دو شیء از بالای برج پیزا که وزنشان برابر نبود نشان داد که شیءسنگین تر زودتر از جسم سبک تر فرود نمی آید. اگر این کشف را در دوران ارسطو انجام داده بود به قیمت شغلش تمام می شد.

 ۳-آزمایش گالیله با گوی های غلتان برروی سطح شیب دار رتبه هشتم را به دست آورد.

 دراین آزمایش گالیله ثابت کرد که مسافت با زمان به توان دو نسبت مستقیم دارد وسرعت [Velocity که با علامت اختصاری Vنمایش می دهند] در جریان آزمایش ثابت باقی می ماند.

۴ـ انکسار نور با منشور توسط نیوتن رتبه چهارم را به دست آورد.

 ایساک نیوتن درسالی به دنیا آمد که گالیله مرد. نیوتن فارغ التحصیل کالج تثلیث کمبریج (سال ۱۶۶۵) بود. این بار هم نیوتن دانش متعارف به جامانده از دوران ارسطو را زیر سؤال برد. تلقی مردم از نور خورشید مانند برداشت ارسطو بود ونور را خالص می دانستند. با وجودی که مردم رنگین کمان را دیده بودند. تا پیش از عبور نور از منشور وتجزیه آن به هفت رنگ حتی فکرش را نمی کردند نور متشکل از این رنگها باشد.

۵ـ آزمایش کاوندیش در مورد میله و پیچش رتبه ششم را به دست آورد.

 از تئوریهایی که نیوتن در مورد گرانش داده بود یکی این بود که نیروی جاذبه میان دوجسم رابطه مستقیم با جرم به توان دو و رابطه معکوس با فاصله به توان دو دارد. در قرن هجدهم، هنری کاوندیش برای اندازه گیری قدرت گرانش آزمایشی انجام داد او یک میله چوبی دومتری که به دوسر آن دوکره فلزی نصب شده بود انتخاب و با سیم این میله چوبی را آویزان کرد. با همین وسایل ساده کاوندیش موفق به اندازه گیری ثابت گرانشی gravitational Constant شد. این آزمایش زمینه اندازه گیری جرم زمین هم بود.

۶ـ آزمایش تداخل ـ نور یانگ مقام پنجم را به دست آورد.

همه تئوریهای نیوتن درست از آب درنیامد. او می گفت نور از ذرات تشکیل شده است و به صورت موج منتشر نمی شود. در سال۱۸۰۳ توماس یانگ، درصدد برآمد به اثبات برساند نحوه حرکت پرتوهای نور به صورت موج است. او در پنجره سوراخی ایجاد کرد، همه پنجره ها را به دقت با پوششی ضخیم پوشاند بعد از یک آیینه برای تغییر جهت پرتویی از نور که از طریق این سوراخ وارد می شد، استفاده کرد با استفاده از یک کارت که عرض آن یک میلیمتر بود جلوی نیمی از سوراخ را گرفت در نتیجه به توالی نوارهای سایه و روشن مشاهده کرد، این پدیده در صورتی قابل توضیح است که پرتوهای نور مانند امواج در یکدیگر تداخل ایجاد کنند. بعدها این آزمایش را با دوسوراخ انجام دادند و نتیجه واضح تری به دست آمد.

۷ـ آزمایش پاندول فوکو رتبه دهم را به دست آورد.

دانشمندان سال پیش پاندولی را به قطب جنوب بردند و مهر صحت بر آزمایش زدند که در سال۱۸۵۱ توسط ژان برنارد لئون فوکو با یک پاندول آهنی ۳۰کیلوگرمی آویزان از گنبد پانتئون انجام شد. فوکو به گوی یک پاندول سوزن گرامافون وصل کرده بود و روی زمین زیر گوی حلقه ای از شن های مرطوب قرار داد. در مقابل حیرت همه نشان داد که با وجودی که حرکت پاندول به جلو و عقب هدایت شده بود اما پاندول حرکتی دوار انجام داد. یعنی در واقع کف پانتئون در حال گردش بود و یا به عبارت بهتر زمین در حال چرخیدن حول محور خود بود. در پاریس هر ۳۰ساعت پاندول در جهت عقربه های ساعت یک دور را کامل می کند. در نیمکره جنوبی این گردش در خلاف جهت عقربه های ساعت است. همانطور که دانشمندان معاصر نشان داده اند در قطب جنوب دوره گردش کامل پاندول ۲۴ساعت است.

۸ـ آزمایش قطره روغن میلیکان رتبه سوم را به دست آورد.

 قرنها بود که دانشمندان الکتریسیته را چه در مورد رعد و برق چه الکتریسته ساکن ناشی از تماس برس با موی سر مشاهده کرده بودند. در سال۱۸۹۷ تامسون فیزیکدان بریتانیایی پایه گذار این دانش شد که الکتریسیته از ذراتی به نام الکترون که بار منفی دارند تشکیل شده است. رابرت میلیکان آمریکایی در سال۱۹۰۹ موفق به اندازه گیری بار منفی در الکترونها شد. برای این کار از چندوسیله ساده استفاده کرد. با استفاده از افشانه هایی که ادکلن را به صورت افشانه درمی آورند روغن را در یک محفظه شفافی افشاند که دوطرف آن به دوسر یک باطری متصل بودند. به این ترتیب یک سر محفظه مثبت و سردیگر آن منفی بود.
زمانی که نیروی گرانش با نیروی جاذبه الکتریکی که قطرات روغن باردار را به سمت خود می کشید برابر می شد قطره در میان آسمان و زمین معلق می ماند. در واقع در حالت عادی این قطره به خاطر نیروی گرانش بایدپایین می افتاد اما در اثر نیروی جاذبه الکتریکی در حال حرکت به سمت قطب مخالف بود چون دونیرو برابر شدند این قطره روغن از حرکت بازایستاد. با همین وسایل ساده میلیکان موفق به اندازه گیری بار الکتریکی یک الکترون شد.

۹ـ آزمایش کشف هسته توسط رادرفورد مقام نهم را کسب کرد.

در سال۱۹۱۱ را در فورد و همکارانش با بمباران یک لایه بسیار نازک طلا با ذراتی به نام آلفا متوجه این حقیقت شدند که درصدی از این ذرات منحرف و درصدی درست در جهت مقابل بازمی گردند به این ترتیب رادرفورد موفق شد مدل قدیمی آرایش هسته و الکترون را که به «مدل کیک آلو» معروف بود به چالش بکشاند.

۱۰ـ آزمایش ماکس پلانک و تئوری کوانتوم رتبه اول را کسب کرد.

 در مورد نور نه حق به جانب نیوتن بود ونه یانگ نه می توان نور را فقط ذرات فوتون دانست و نه امواج. در اوایل قرن بیستم ماکس پلانک و بعد آلبرت انیشتین نشان دادند که نور به صورت بسته های بسیار کوچکی منتشر و جذب می شود که به آن فوتون می گویند. در عین حال آزمایشهای دیگر هم موجی بودن حرکت نور را به اثبات می رسانند.
برای اثبات در اینجا به جای آزمایش از سوراخ یانگ و پرتوهای نور از پرتوهای الکترون استفاده میشود. ذرات، براساس قوانین کوانتومی، پدیده ای شبیه به نور در آزمایش تداخل یانگ از خود برجای می گذارند اگرچه این آزمایش در سال۱۹۶۱ توسط کلاوس جانسون از توبینگن انجام شد اما در این سالها دیگر یافته های دانش به قدری زیاد و گسترده شده بود که دیگر نمی توانست نامهایی ابدی مثل نیوتن و انیشتین در اذهان مردم دنیا بیافریند.



:: بازدید از این مطلب : 99
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امین

Nano technology - اطلاعات عمومی

فناوری نانو رشته‌ای از دانش کاربردی و فناوری است که موضوع اصلی آن مهار ماده یا دستگاه‌های در ابعاد کمتر از یک میکرومتر و در مقیاس یک تا ۱۰۰ نانومتر را شامل می‌شود.  فناوری نانو را موج “چهارم انقلاب صنعتی” نامیده‌اند. این علم از ابتدای دهه ۱۹۸۰ میلادی در همه حوزه‌های علمی وارد شد به گونه‌ای توسعه یافت که هر روز شاهد نوآوری‌های جدیدی در رشته‌هایی چون مهندسی مواد، پزشکی، داروسازی و طراحی دارو، دامپزشکی، زیست‌شناسی، فیزیک کاربردی، ابزارهای نیم رسانا، شیمی ابرمولکول، مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی شیمی و مهندسی کشاورزی هستیم.

بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی وب‌او ساینس (Web Of Science) ایران تا پایان دسامبر سال ۲۰۱۷ با انتشار ۸ هزار و ۷۹۱ توانسته است رتبه چهارم جهانی را از آن خود کند، ضمن آنکه ایران همچنین با تولید ۴۰ درصد علم نانو بیشترین سهم تولید این علم را در میان کشورهای اسلامی دارد.

در سال ۱۹۵۹ دانشمندی به نام ریچارد فینمن که برنده جایزه نوبل بود, در انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا سخنرانی مشهوری ایراد کرد. او در این سخنرانی گفت که ما می توانیم چیزهای کوچکی بسازیم که همان کاری را که ما می خواهیم انجام دهند. مثلاً می توان ۲۵ هزار صفحه دایره المعارف بریتانیکا (دایره المعارف سال ۱۹۵۹) را در ابعاد یک سر سوزن جا داد و تمام کتاب های جهان را در جزوه ای ۳۵ صفحه ای حفظ و نگهداری کرد.

او گفت  به شرطی می توان به این هدف دست پیدا کرد که کارها در مقیاس اتم و مولکول انجام شود و اتم ها را طوری که خودمان می خواهیم یکی یکی بچینیم. برای این که اتم ها را طوری که خودمان می خواهیم بچینیم, باید از دستگاه ها و ابزار اندازه گیری خاصی استفاده کنیم تا نسبت ها را کوچک کند. واژه “نانو” که در اول کلمه نانوتکنولوژی قرار دارد, به معنی یک بیلیونیوم هر مقیاسی است. مثلاً ننومتر, یک بیلیونیوم یک متر است.

نانو تکنولوژی مهندسی سیستم های عملکردی در مقیاس مولکول است.

رؤیا به حقیقت پیوست

در دهه ۱۹۸۰ در ابتدا ابزارهایی که بتوانند دوباره اتم ها و مولکول ها را بچینند ابداع شد. در سال ۱۹۸۱ در مرکز تحقیقات آی بی ام (IBM) در سوییس تکنیکی ابداع شد که تصویر اتم و مولکول را بزرگ می کرد. این ابداع جایزه نوبل را برای سازندگانش به ارمغان آورد. در سال ۱۹۹۰ در مرکز تحقیقات المدن Almadan آی بی ام برای اولین بار دانشمندی اتم ها را حرکت داد و با اتم ها جمله This is fun را نوشت. به این ترتیب رؤیای دانشمندی که حدود ۳۰ سال قبل از این تاریخ تئوری خودش را مطرح کرده بود به عمل درآمد. شرکت آی بی ام هنوز هم از نظر ثبت تعداد اختراعات مرتبط با فن آوری ننو اول است.

حالا انسان ها می توانند با شیوه خود طبیعت, جهان ماده را آن طوری که خودشان می خواهند بسازند. تنها کافی ست که مواد پایه ای جهان ماده که همان اتم و مولکول است را یک بار دیگر اتم به اتم و مولکول به مولکول بچینند. در حال حاضر هزاران دانشمند می توانند مولکول ها و اتم ها را در آزمایشگاه ها به اندازه بزرگ ببینند. آنها با رایانه های قدرتمندی کار می کنند تا تئوری هایشان درباره نانوتکنولوژی را ثابت کنند.

به قول “هرست استومر” برنده جایزه نوبل:ظهور نانوتکنولوژی می تواند به بشر تسلط لازم برای کنترل بی سابقه و کم نظیر بر جهان ماده را بدهد.” فن آوری نانو یکی از پنج فن آوری اصلی قرن ۲۱ است و با خودش انقلاب صنعتی جدیدی به همراه می آورد. به شرط آن که بر رویش سرمایه گذاری شود.

نانوتکنولوژی به ما ابزاری داده تا با جعبه اسباب بازی طبیعت- اتم ها و مولکول ها بازی کنیم. با این تکنولوژی می توانیم چیزهای جدیدی را بدون محدودیت بیافرینیم. در قرن ۲۱ ننوتکنولوژی تأثیر زیادی بر سلامتی, رفاه و امنیت مردم جهان به جا می گذارد. در سال ۱۹۹۷ کمیته دانشمندان و مهندسان و پروفسورهای تکنولوژی تأکید کردند که انتظار می رود تأثیر اجتماعی ننوتکنولوژی وسیع باشد. چون قابلیت پاسخگویی به بسیاری از حوزه ها را دارد”. یعنی نانوتکنولوژی شرایط اجتماعی ویژه ای را با خود به همراه می آورد.

 



:: بازدید از این مطلب : 81
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امین

موفق‌ترین زنان جهان در‌زمینۀ دانش برای بسیاری از ما ناشناخته هستند. به دلایل گوناگونی، تا به امروز زنان متفکر، مخصوصاً زنان مخترع کمتر شناخته شده‌اند. آیا می‌دانید کدام‌یک از وسایل و ابزارهایی که در زندگی روزمره خود از آن‌ها استفاده می‌کنیم، اختراع زنان است؟

در مورد اختراع‌های موفق‌ترین زنان جهان

اطلاع از تاریخچۀ ابداع و اختراع وسایلی که روزانه از آن‌ها استفاده می‌کنیم، برای بسیاری جالب است. اینکه چه نیازی باعث ساخت یک وسیله شد یا روند پیشرفت و به‌روزسازی آن چگونه بوده است و… . این‌ها برای برخی افراد علاقه‌مند به دانش و مخترعان، جالب و بعضاً سرگرم‌کننده است. با روزچین همراه باشید تا موفق‌ترین زنان جهان را که اختراع آن‌ها جهان را متحول کرد به شما معرفی کنیم.

زنان مخترع- باهوش اما ناشناس

اگر اسم مخترعان معروف و مهم را بپرسند، احتمالاً بسیاری از شما حتماً به یاد اینشتین، ادیسون، الکساندر گراهام بل و داوینچی خواهید افتاد. ولی آیا مری اندرسون یا جوزفین کوچرین را هم می‌شناسید؟ تا چه حد از خدماتی که این دو و زنان دانشمند دیگر برای بشریت انجام داده‌اند مطلع هستید؟ این احتمال وجود دارد که شما آن‌ها را نشناسید، اما باید بدانید این زنان مخترع وسایلی هستند که شما روزانه از آن‌ها استفاده می‌کنید.

مارگارت ویلکاکس- مخترع بخاری اتومبیل

یکی از موفق‌ترین زنان جهان که اختراع او تأثیر زیادی بر راحتی انسان‌ها گذاشت، خانم مارگارت ویلکاکس است. شاید به فکر کمتر کسی می‌رسید که مخترع یکی از اجزای مهم ماشین یک زن است. اما باید بگوییم که بله همین‌طور است. خانم مارگارت ویلکاکس ( MARGARET A. WILCOX) در سال ۱۸۹۳ اولین بخاری اتومبیل را اختراع کرد. به لطف مارگارت ویلکاکس که بخاری اتومبیل را اختراع کرد ما امروز در اتومبیل‌ها احساس راحتی بیشتری داریم. این باعث می‌شود داخل خودرو در درجه حرارت انتخاب‌شده با‌توجه‌به نیاز ما قرار بگیرد. نخستین بخاری اتومبیل اشرافی که هوا را از طریق موتور برای گرم‌کردن انگشتان سرد رانندگان قرن نوزدهم فراهم می‌کرد، اختراع شد.

دریا سالار گریس موری هاپر نخستین برنامه‌نویس

خانم گریس موری هاپر (Murray Hopper) یکی از زنان مخترع درزمینۀ کامپیوتر است که در تاریخ ۱۹۰۶ متولد و در سال ۱۹۹۲ فوت کردند. گریس هاپر ریاضی‌دان اهل نیویورک و اولین زنی است که زبان برنامه‌نویسی و مترجم (کامپایلر) کامپیوتر را نوشت. بدون شک دریاسالار هاپر برای نقش سازنده‌ای که در صنعت کامپیوتر دارد، سزاوار ستایش است. گریس با درجۀ دریاداری مأموریت داشت روی کامپیوتر جدیدی کار کند. این کامپیوتر جدید «مارک ۱» نام داشت. در زمان کوتاهی خانم هاپر جز متخصصان ارشد برنامه‌ریزی کامپیوتر قرار گرفت. در دهۀ ۱۹۵۰، خانم هاپر کامپایلر را اختراع کرد که دستورات انگلیسی را به کدهای کامپیوتری تفسیر می‌کرد. با این دستگاه، برنامه‌نویسان می‌توانند کدها را آسان‌تر ایجاد کنند. در ضمن با تعداد اشتباهات کمتری مواجه می‌شوند. از دیگر خدمات مهم «گریس شگفت انگیز» توسعۀ زبان مشترک کسب‌و‌کار‌گرا (COBOL) بود. بهتر است بدانید کوبول یکی از اولین زبان‌های برنامه‌نویسی کامپیوتر بود. گریس شگفت‌انگیز در سن ۷۹ سالگی به‌عنوان مسن‌ترین افسر شاغل نیروی دریایی آمریکا بازنشسته شد. او جوایز بسیاری برای کارهایش دریافت کرد. از مهم‌ترین این جوایز و افتخارات می‌توان به نامگذاری یکی از ناوهای جنگی آمریکایی به نام او اشاره کرد.

الیزابت مگی- مخترع بازی سرگرم کننده مونوپولی

یکی از مشهورترین بازی‌های جمعی و سرگرمی‌های خانواده‌ها بازی مونوپولی است که در سال ۱۹۰۴ توسط الیزابت مگی (Elizabeth Magie) اختراع شد. قوانین بازی توسط خود خانم مگی نوشته شد. این بازی مخصوص ۲ تا ۸ بازیکن است و برای افراد بالای ۸ سال مناسب است. بازی مگی نقدی بود بر بی‌عدالتی‌های سرمایه‌داری بدون کنترل. قسمت ناراحت‌کننده داستان جایی است که بازی مگی ۳۰ سال بعد توسط Charles Darrow کامل شده و به نام او به ثبت می‌رسد. لغت مونوپولی (Monopoly) به معنای انحصارگری است. در واقع در بازی بازیکن‌ها تلاش می‌کنند تا اموال موجود در زمین بازی را به انحصار خود درآورند. این بازی توسط برادران پاکر آمریکا منتشر شد. در ایران به اسم ایروپولی و روپولی شناخته می‌شود.

آنا کانللی- مخترع پله فرار اضطراری برای مواقع خطر

یکی دیگر از موفق‌ترین زنان جهان که ناشناخته مانده است، خانم آنا کانللی (Anna Cannelly) است. خانم آنا کانللی طرح ساخت پله‌های فرار اضطراری را ارائه داد. این پله‌ها که برای امنیت عمومی و عادت‌هایی چون سیگار‌کشیدن شهروندان شهری بسیار مهم است، در سال ۱۸۸۷ توسط آنا کانللی اختراع شد. در زمانی که زنان مجاز به رأی‌دادن یا حتی حضور در خارج از منزل نبودند، آنا کانللی این ایده را برای اداره ثبت اختراع ارائه داد. او ایدۀ ساخت پله‌هایی از فولاد را برای فرار از آتش را به نام خود ثبت کرد. او یکی از اولین زنانی بود که پس از جنگ‌های داخلی آمریکا، در سال ۱۸۶۵ میلادی، به نام خود ثبت اختراع کرد. طراحی کانلی یک راه انقلابی بود برای ساخت ساختمان امن‌تر با اضافه‌کردن یک راه پله بیرون تا از افتادن مردم در شرایط اضطراری جلوگیری شود. همچنین طرح او آتش‌نشانان را قادر می‌سازد تا به طور موثرتری آتش‌سوزی را هدف قرار داده و آب را به مناطق خاصی از ساختار منتقل کنند. اینکار باعث کاهش خطر شخصی برای آتش‌نشانان شد.

باید اعتراف کنیم که طرح کانلی یک راهبرد بسیار مقرون‌به‌صرفه برای بهبود امنیت عمومی بود. از‌آنجا‌که راه‌پله‌ها به سمت بیرون ساختمان اضافه شده بودند، دیگر نیازی به ساخت مجدد ساختمان‌های پرهزینه نبود.

ماریا بیسلی- مخترع قایق نجات

یکی دیگر از موفق‌ترین زنان جهان خانم ماریا بیسلی (Maria Beasley) متولد فیلادلفیا است. سرشماری سال ۱۸۸۰ او را یک زن خانه‌دار بیکار نامید. اما او یک مخترع موفق و تاجر بود. او کارآفرین و مخترع بود و چهارده اختراع متفاوت را به نام خود ثبت کرد. اولین ثبت اختراع بیسلی در سال ۱۸۷۸ به او اعطا شد. خانم بیسلی یک ماشین بشکه‌ای را اختراع کرد و در نمایشگاه جهانی صنعتی در سال ۱۸۸۴ به نمایش گذاشت. از اختراعات دیگر بیسلی: گرم‌کننده‌های پا، پانل‌های پخت‌و‌پز، دستگاه‌های ضد‌زلزله برای قطار و دو طرح بهبود قایق بادبانی را می‌توان نام برد.

مهم‌ترین اختراع خانم بیسلی ساخت قایق نجات بود. ماریا می‌خواست قایق نجاتی بسازد که ضد‌آتش، جمع‌و‌جور، امن و راحت باشد. او این طراحی جدید را در سال ۱۸۸۰ اختراع کرد. اولین قایق نجاتی که او در سال‌های ۱۸۷۰ طراحی کرد، تقریباً یک تخته چوب بود. در سال ۱۸۸۴ او اختراعات خود را در سالن Cotton Centennial Expo در نیواورلئان به نمایش گذاشت – از‌جمله نسخۀ بهبود‌یافتۀ قایق نجاتی که در سال ۱۸۸۲ به ثبت رساند. ماریا بین سال‌های ۱۸۷۸ تا ۱۸۹۸ دارای ۱۵ اختراع ثبت شده بود. ماریا با فروش اختراعات خود سالانه درآمدی بالغ بر ۲۰،۰۰۰ دلار درآمد داشت، در‌حالی‌که بیشترین درآمد زنان در زمان او ۳ دلار در روز بود.

انرژی خورشیدی خانگی

ماریا تلکس (Mária Telkes) متولد ۱۹۰۰ و درگذشته در سال ۱۹۹۵، دانشمند فیزیک اهل مجارستان از دیگر مخترعان جامعۀ زنان است. اختراع خانم تلکس استفاده از انرژی خورشیدی برای خانه‌ها است. تلکس که به «ملکه خورشید» معروف است، یکی از بنیانگذاران سیستم‌های ذخیره انرژی خورشیدی است. او از سال ۱۹۳۹ تا ۱۹۵۳ به‌عنوان یک متخصص بیوفیزیک در آمریکا در پژوهش انرژی خورشیدی در مؤسسه فناوری ماساچوست مشغول به کار بود. محبوبیت خانم تلکس به دلیل ساخت اولین ژنراتور ترمو الکتریک در سال ۱۹۷۴ است. همچنین طراحی اولین سیستم حرارت خورشیدی برای خانه از مهم‌ترین اختراعات وی محسوب می‌شود. این سیستم به‌طور‌کامل با حرارت خورشیدی کار می‌کرد و با معمار Eleanor Raymond ساخته شده است. خانم ماریا یک مخترع پرکار در‌زمینۀ دستگاه‌های حرارتی بود. از‌جمله اختراع یک واحد نشت آب مینیاتوری که برای استفاده در قایق‌های نجات استفاده می‌شود. این واحد از طریق انرژی خورشیدی و تراکم برای جمع آوری انرژی خورشید قابل شارژ است. این اختراع زندگی خلبانان و ملوانان زیادی را نجات داده است. خانم ماریا تلکس در دهۀ ۱۹۷۰ به تگزاس سفر کرد و با کمپانی‌های مختلف خورشیدی شروع به کار کرد. از‌جمله این کمپانی‌ها، کمپانی بزرگ Northrup Solar است که بعدها ARCO Solar و در‌نهایت BP Solar شد.

لتیتیا مامفورد گیر- مخترع سرنگ پزشکی

یکی از تأثیرگذارترین و موفق‌ترین زنان جهان خانم مامفورد گیر است. سرنگ که در پزشکی و درمان بیماری‌ها اهمیت بسیاری دارد، توسط خانم لتیتیا مامفورد گیر (Letitia Mumford Geer) اختراع شد. پیشرفت تزریقات تحول بزرگی در علم پزشکی به وجود آورد. در آن زمان اختراع سرنگ یکی از شگفتی‌های پزشکی مدرن در سال ۱۸۹۹ محسوب می‌شد: سرنگ پزشکی که می‌توانست تنها با یک دست عمل کند. دفعه بعد که به پزشک مراجعه کردید و پزشک تنها با یک دست تزریق کرد، به اهمیت این موضوع بیشتر دقت کنید.

نانسی جانسون- مخترع دستگاه بستنی ساز

نانسی جانسون (nancy johnson) در سال ۱۸۴۳ فریزرِ یخچال را اختراع کرد و این طرح را به نام خود ثبت کرد. همین جا از نانسی به خاطر این اختراع خوب و دوست‌داشتنی تشکر می‌کنیم. این اختراع در سال ۱۸۴۳ به ثبت رسید، اما نانسی آن را خیلی ارزان فروخت. هنوز هم حتی پس از ظهور سازندگان برقی یخ، از این یخچال‌ها استفاده می‌شود. این دستگاه، دستگاهی بود که توسط یک دسته کار می‌کرد. اجزاء این دستگاه شامل بطری‌های چوبی بیرونی حاوی یخ خرد‌شده، قلع داخلی یا سیلندر، فیبر حاوی مخلوط بستنی یخ‌زده و دری که روی پیچ قرار می‌گیرد بود. وسیلۀ درون یخچالِ متصل به دسته هم داسر نام داشت.

ادا لاولیس- نخستین برنامه نویس کامپیوتر

در ادامه معرفی موفق‌ترین زنان جهان به شما اولین برنامه‌ساز کامپیوتر را معرفی خواهیم کرد. خانم آگوستا اِیدا کینگ، کنتس لاولیس (Augusta Ada King, Countess of Lovelace) دانشمند و قهرمان ریاضیات بود. او کار خود را در دانشگاه لندن برای «موتور تحلیلی» انجام داد. این زن ریاضی‌دان برای گسترش راه‌های برنامه‌ریزی دستگاه با الگوریتم‌های ریاضی «نخستین برنامه‌نویسی کامپیوتری» را به وجود آورد. دلیل مشهور‌بودن خانم آدا لاولیس بیشتر به‌خاطر همکاری او با چارلز ببیج در‌زمینۀ کامپیوترهای همه‌منظوره بود که به «ماشین تحلیلی» مشهور بودند. یادداشت‌های او دربارهٔ ماشین تحلیلی شامل تمام چیزهایی بود که به‌عنوان «اولین الگوریتم» شناخته می‌شوند. یادداشت‌های ادا در تاریخ کامپیوتر بسیار اهمیت دارد. او ایدۀ قابلیت استفاده کامپیوترها برای کارهای غیر‌محاسباتی را نیز گسترش داد. برای تجلیل از تلاش‌های خانم لاولیس وزارت دفاع آمریکا در سال میلادی ۱۹۷۹ نام او را بر زبان برنامه‌نویسی ایدا (آدا) گذاشت. همچنین به افتخار این دانشمند، جامعۀ کامپیوتر بریتانیا از سال ۱۹۹۸ جایزه‌ای را با نام آدا لاولیس به برگزیدگان رشته کامپیوتر اهدا می‌کند. یک اتفاق جالب نیز که از سال ۲۰۰۸ برگزار می‌شود، برگزاری مسابقات سالانه‌ای برای زنان دانشجوی علوم کامپیوتر با نام این زن دانشمند و ریاضی‌دان برگزار می‌شود.

و در آخر…

اختراع نخستین برف پاک‌کن خودرو در ۱۹۰۳ میلادی توسط خانم مری اندرسون

امیدوارم با خواندن این مطلب علاقۀ شما به شناخت زنان تاثیرگذار در دنیا و زندگی آن‌ها بیشتر شده باشد. زنان معرفی‌شده در بالا به همراه اختراعات مهم آن‌ها تنها چند نمونۀ کوچک از دریای خدمات زنان به بشریت در تمام زمینه‌های علمی بود.

با شناخت موفق‌ترین زنان جهان، قدردان زحمات آن‌ها در شرایط سخت گذشته باشیم



:: بازدید از این مطلب : 88
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امین

- کاشف میکروب و واکسن هاری : لویی پاستور( فرانسه )

۲- کاشف رادیوم و پولوتونیم و اورانیوم : مانیا اسکودو فسکا معروف به ماری کوری ( لهستانی تبار فرانسه )

۳- کاشف خاصیت پیزو الکتریک : پیر کوری همسر ماری کوری ( لهستان )

۴- کاشف بیماری دالتونیسم (کور رنگی) : جان دالتون ( انگلیس )

۵- کاشف قمرهای مشتری : گالیلئو گالیلئی معروف به گالیله ( ایتالیا )

۶- کاشف نیتروژن : رابرت نورت ( انگلیس )

۷- کاشف رودخانه می سی سی پی : هرناندو سوتو جهانگرد ( اسپانیا ) در سال ۱۵۴۱

۸- کاشف رآکتور اتمی : انریکو فرمی ( ایتالیا )

کاشف بیماری سل

۹- کاشف بیماری سل :   روبرت کخ ( آلمان )

۱۰- کاشف لوزالمعده :کلود برنارد زیست شناس ( فرانسه )

۱۱- کاشف قوانین حرکت سیارات : یوهان کپلر ( آلمان )

۱۲- کاشف ویروس : ایوانووسکی زیست شناس در سال ۱۸۹۲ ( روس )

۱۳- کاشف هیدروژن : کاوین بیش

۱۴- کاشف گاز سمی سیانوژن :  گیلو ساک شیمی دان سده نوزدهم در سال ۱۸۱۵ میلادی ( فرانسه )

۱۵- کاشف بیماری آبله : ادوارد جنر

۱۶- کاشف اشعه ایکس ( رئونایکس ) : ویلیام کنت رونتگتن در سال ۱۸۹۵ و برنده نوبل فیزیک در سال ۱۹۰۱ میلادی ( آلمان )

۱۷- کاشف قاره آمریکا : کریستف کلمب

۱۸- کاشف ویروس توموری :فرانسیس پیتن راوس ( امریکا )

۱۹- کاشف اقیانوس آرام : واسکونز دو بالبوآ ( اسپانیا )

۲۰- کاشف ترکیب هوا و قانون بقای جرم : آنتوان لوران لاووازیه ( فرانسه )

کاشف قانون اهرم ها

۲۱- کاشف قانون اهرم ها : ارشمیدس

۲۲- کاشف دریاچه تانگانیا در آفریقا : ریچارد برتون ( انگلیس )

۲۳- کاشف ماده د.د.ت :  پل مولر ( سوئیس )

۲۴- کاشف گاز کربنیک : ژوزف بلاک شیمیدان در سال ۱۷۵۷ ( اسکاتلند )

۲۵- کاشف تنگستن : اولاف برگمن دانشمند در سال ۱۷۸۳ ( سوئد )

۲۶- کاشف راه هندوستان : واسکودوگاما دریانورد ( پرتقال )

۲۷- کاشف نوترون : جیمز چادویک ( انگلیس )

۲۸- کاشف قانون انبساط : ادوین هابل

کاشف بیماری جذام

۲۹- کاشف بیماری جذام :  هانس

۳۰- کاشف مواد رادیو اکتیو :  آنتوان هانری بکرل ( فرانسه )

۳۱- کاشف امواج رادیویی :  هنریخ هرتز ( آلمان )

۳۲- کاشف تئوری الکترومغناطیس : جیمز کلارک ماکسول ( اسکاتلند )

۳۳- کاشف قوانین الکترولیز :  مایکل فارادی ( انگلیس )

۳۴- کاشف قوانین فوتو الکتریک : آلبرت اینیشتین ( آلمان )

۳۵- کاشف ضد عفونی کردن بیماریها :  لیستر ( انگلیس )

۳۶- کاشف قوانین خازن ها :الساندرو ولتا ( ایتالیا )

۳۷- کاشف قوانین موج های مکانیکی :  توماس یانگ

کاشف آرگن

۳۸- کاشف آرگن : جان ویلیام استرت ( انگلیس )

۳۹- کاشف قاره اقیانوسیه :  جیمز کوک ( انگلیس )

۴۰- کاشف قانون نیروی جاذبه و دافعه الکتریکی ( قانون کولن ) : شارل اوگوستن دو کولن ( فرانسه )

۴۱- کاشف ذره مزون کاو و ذره نوترینو : تسونگ دائولی و چن نینگ یانگ ( چین )

۴۲- کاشف حرکت وضعی :  کوپرینک

۴۳- کاشف پدیده رزنانس در هسته :   ایزیدرو آیزاک رای ( آمریکا )

۴۴- کاشف پاد پروتون : امیلیو سگره واون چمبرلن ( آمریکا )

۴۵- کاشف انرژی کوانتایی : ماکس کارل لودویک پلانک ( آلمان )

۴۶- کاشف ذره بوزیترون : کارل اندرسن ( آمریکا )

۴۷- کاشف اشعه کیهانی : ویکتور فرانس هس ( استرالیا )

کاشف قوه جاذبه زمین

۴۸- کاشف قوه جاذبه زمین : آیزاک نیوتون ( انگلیس )

۴۹- کاشف پنی سیلین : الکساندریان فلمینگ ( آلمان )

۵۰- کاشف فلج اطفال :  سالک

۵۱- کاشف معادلات انتگرال : ویتو ولترا ریاضی دان ( ایتالیا )

۵۲- کاشف کریتزون : کندال

۵۳- کاشف سیاره اورانوس : ویلیام هرشل ( انگلیس )

۵۴- کاشف گردش خون : ویلیام هاروی

۵۵- کاشف عنصر ژرمانیوم :کلمن سوین کلر ( آلمان )

۵۶- کاشف عکس رنگی :  لیپمن ( فرانسه )

۵۷- کاشف آسپرین :  درسر

۵۸- کاشف آفریقای مرکزی : استانلو

۵۹- کاشف بیماری کزاز : نیکولامر

۶۰- کاشف نپتون :آدامز ( انگلیس )

کاشف داروی بیهوشی

۶۱- کاشف اتر ( داروی بیهوشی ) : لانگ ( آمریکا )

۶۲- کاشف سرچشمه نیل : بارتون

۶۳- کاشف ویتامین محرک های رشد :سر فردریک گولند هوپکنس ( انگلیس )

۶۴- کاشف انسولین : فردریک سانگر برنده جایزه نوبل شیمی در سال ۱۹۵۸

۶۵- کاشف میکروب بیماری دیفتری : فردریک لوفر میکروب شناس در سال ۱۸۸۰

۶۶- کاشف خواص حشره کشی د.د.ت : پولی میولی برنده نوبل پزشکی در سال ۱۹۴۸

۶۷- کاشف عناصر گازی بی اثر در هوا : سر ویلیام رامزی برنده جایزه نوبل شیمی در سال ۱۹۰۴ میلادی

۶۸- کاشف فلز آلومینیوم :  هانس کریستین ارستد

۶۹- کاشف معبر شمال غربی بین اروپا و آمریکا : آموندسن که به نشان سنت اولاف از پادشاه نروژ نائل شد

۷۰- کاشف دمای صفر مطلق : لرد کلوین دانشمند سده نوزدهم ( انگلیس )



:: بازدید از این مطلب : 89
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امین

- کاشف میکروب و واکسن هاری : لویی پاستور( فرانسه )

۲- کاشف رادیوم و پولوتونیم و اورانیوم : مانیا اسکودو فسکا معروف به ماری کوری ( لهستانی تبار فرانسه )

۳- کاشف خاصیت پیزو الکتریک : پیر کوری همسر ماری کوری ( لهستان )

۴- کاشف بیماری دالتونیسم (کور رنگی) : جان دالتون ( انگلیس )

۵- کاشف قمرهای مشتری : گالیلئو گالیلئی معروف به گالیله ( ایتالیا )

۶- کاشف نیتروژن : رابرت نورت ( انگلیس )

۷- کاشف رودخانه می سی سی پی : هرناندو سوتو جهانگرد ( اسپانیا ) در سال ۱۵۴۱

۸- کاشف رآکتور اتمی : انریکو فرمی ( ایتالیا )

کاشف بیماری سل

۹- کاشف بیماری سل :   روبرت کخ ( آلمان )

۱۰- کاشف لوزالمعده :کلود برنارد زیست شناس ( فرانسه )

۱۱- کاشف قوانین حرکت سیارات : یوهان کپلر ( آلمان )

۱۲- کاشف ویروس : ایوانووسکی زیست شناس در سال ۱۸۹۲ ( روس )

۱۳- کاشف هیدروژن : کاوین بیش

۱۴- کاشف گاز سمی سیانوژن :  گیلو ساک شیمی دان سده نوزدهم در سال ۱۸۱۵ میلادی ( فرانسه )

۱۵- کاشف بیماری آبله : ادوارد جنر

۱۶- کاشف اشعه ایکس ( رئونایکس ) : ویلیام کنت رونتگتن در سال ۱۸۹۵ و برنده نوبل فیزیک در سال ۱۹۰۱ میلادی ( آلمان )

۱۷- کاشف قاره آمریکا : کریستف کلمب

۱۸- کاشف ویروس توموری :فرانسیس پیتن راوس ( امریکا )

۱۹- کاشف اقیانوس آرام : واسکونز دو بالبوآ ( اسپانیا )

۲۰- کاشف ترکیب هوا و قانون بقای جرم : آنتوان لوران لاووازیه ( فرانسه )

کاشف قانون اهرم ها

۲۱- کاشف قانون اهرم ها : ارشمیدس

۲۲- کاشف دریاچه تانگانیا در آفریقا : ریچارد برتون ( انگلیس )

۲۳- کاشف ماده د.د.ت :  پل مولر ( سوئیس )

۲۴- کاشف گاز کربنیک : ژوزف بلاک شیمیدان در سال ۱۷۵۷ ( اسکاتلند )

۲۵- کاشف تنگستن : اولاف برگمن دانشمند در سال ۱۷۸۳ ( سوئد )

۲۶- کاشف راه هندوستان : واسکودوگاما دریانورد ( پرتقال )

۲۷- کاشف نوترون : جیمز چادویک ( انگلیس )

۲۸- کاشف قانون انبساط : ادوین هابل

کاشف بیماری جذام

۲۹- کاشف بیماری جذام :  هانس

۳۰- کاشف مواد رادیو اکتیو :  آنتوان هانری بکرل ( فرانسه )

۳۱- کاشف امواج رادیویی :  هنریخ هرتز ( آلمان )

۳۲- کاشف تئوری الکترومغناطیس : جیمز کلارک ماکسول ( اسکاتلند )

۳۳- کاشف قوانین الکترولیز :  مایکل فارادی ( انگلیس )

۳۴- کاشف قوانین فوتو الکتریک : آلبرت اینیشتین ( آلمان )

۳۵- کاشف ضد عفونی کردن بیماریها :  لیستر ( انگلیس )

۳۶- کاشف قوانین خازن ها :الساندرو ولتا ( ایتالیا )

۳۷- کاشف قوانین موج های مکانیکی :  توماس یانگ

کاشف آرگن

۳۸- کاشف آرگن : جان ویلیام استرت ( انگلیس )

۳۹- کاشف قاره اقیانوسیه :  جیمز کوک ( انگلیس )

۴۰- کاشف قانون نیروی جاذبه و دافعه الکتریکی ( قانون کولن ) : شارل اوگوستن دو کولن ( فرانسه )

۴۱- کاشف ذره مزون کاو و ذره نوترینو : تسونگ دائولی و چن نینگ یانگ ( چین )

۴۲- کاشف حرکت وضعی :  کوپرینک

۴۳- کاشف پدیده رزنانس در هسته :   ایزیدرو آیزاک رای ( آمریکا )

۴۴- کاشف پاد پروتون : امیلیو سگره واون چمبرلن ( آمریکا )

۴۵- کاشف انرژی کوانتایی : ماکس کارل لودویک پلانک ( آلمان )

۴۶- کاشف ذره بوزیترون : کارل اندرسن ( آمریکا )

۴۷- کاشف اشعه کیهانی : ویکتور فرانس هس ( استرالیا )

کاشف قوه جاذبه زمین

۴۸- کاشف قوه جاذبه زمین : آیزاک نیوتون ( انگلیس )

۴۹- کاشف پنی سیلین : الکساندریان فلمینگ ( آلمان )

۵۰- کاشف فلج اطفال :  سالک

۵۱- کاشف معادلات انتگرال : ویتو ولترا ریاضی دان ( ایتالیا )

۵۲- کاشف کریتزون : کندال

۵۳- کاشف سیاره اورانوس : ویلیام هرشل ( انگلیس )

۵۴- کاشف گردش خون : ویلیام هاروی

۵۵- کاشف عنصر ژرمانیوم :کلمن سوین کلر ( آلمان )

۵۶- کاشف عکس رنگی :  لیپمن ( فرانسه )

۵۷- کاشف آسپرین :  درسر

۵۸- کاشف آفریقای مرکزی : استانلو

۵۹- کاشف بیماری کزاز : نیکولامر

۶۰- کاشف نپتون :آدامز ( انگلیس )

کاشف داروی بیهوشی

۶۱- کاشف اتر ( داروی بیهوشی ) : لانگ ( آمریکا )

۶۲- کاشف سرچشمه نیل : بارتون

۶۳- کاشف ویتامین محرک های رشد :سر فردریک گولند هوپکنس ( انگلیس )

۶۴- کاشف انسولین : فردریک سانگر برنده جایزه نوبل شیمی در سال ۱۹۵۸

۶۵- کاشف میکروب بیماری دیفتری : فردریک لوفر میکروب شناس در سال ۱۸۸۰

۶۶- کاشف خواص حشره کشی د.د.ت : پولی میولی برنده نوبل پزشکی در سال ۱۹۴۸

۶۷- کاشف عناصر گازی بی اثر در هوا : سر ویلیام رامزی برنده جایزه نوبل شیمی در سال ۱۹۰۴ میلادی

۶۸- کاشف فلز آلومینیوم :  هانس کریستین ارستد

۶۹- کاشف معبر شمال غربی بین اروپا و آمریکا : آموندسن که به نشان سنت اولاف از پادشاه نروژ نائل شد

۷۰- کاشف دمای صفر مطلق : لرد کلوین دانشمند سده نوزدهم ( انگلیس )



:: بازدید از این مطلب : 88
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امین

سلام.تا حالا فکر کردید تو بدنتون به غیر آب دیگه چی ها میتونه باشه ؟مثلا مس! پس برای آشنایی بیشتر با برنده باش همراه باشید…

بیشتر بدن انسان از آب (H2O) تشکیل شده است. ۶۵ تا ۹۰ درصد وزن سلول ها از آب است. بنابراین تعجب آور نیست که بیشتر جرم بدن انسان از اکسیژن باشد.

کربن که واحد پایه برای مولکول های آلی است، در رده دوم قرار دارد. به طور کلی ۹۹ درصد جرم بدن

عناصر بدن انسان

انسان از فقط شش عنصر تشکیل شده که عبارتند از: اکسیژن، کربن، هیدروژن، نیتروژن، کلسیم و فسفر.

عناصر تشکیل دهنده بدن

عناصر تشکیل دهنده بدن یک فرد متوسط به ترتیب جرم عبارتند از:

۱- اکسیژن (۶۵٪)
۲- کربن (۱۸٪)
۳- هیدروژن (۱۰٪)
۴- نیتروژن (۳٪)
۵- کلسیم (۱٫۵٪)
۶- فسفر (۱٫۰٪)
۷- پتاسیم (۰٫۳۵٪)
۸- گوگرد (۰٫۲۵٪)
۹- سدیم (۰٫۱۵٪)
۱۰- منیزیم (۰٫۰۵٪)
۱۱- مس، روی، سلنیوم، مولیبدن، فلوئور، کلر، ید، منگنز، کبالت، آهن (۰٫۷۰٪)
۱۲- لیتیوم، استرانسیم، آلومینیوم، سیلیکون، سرب، وانادیوم، آرسنیک، برم (مقدار بسیار کم)



:: بازدید از این مطلب : 80
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امین

 

 

ستاره شباهنگ(Sirius)

ستاره شباهنگ(Sirius)

این ستاره درخشان‌ترین ستاره آسمان شب است و در صورت فلکی سگ بزرگ واقع شده که به ستاره‌ی سگ نیز معروف است. Sirius که کلمه‌ای یونانی است به معنای درخشان یا داغ است. این ستاره که برای چشم غیر مسلح روشن‌ترین ستاره به نظر می‌رسد در واقع یک منظومه‌ی دوتایی ستاره‌ای شامل یک ستاره‌ی Sirius A و یک ستاره‌ی کوتوله سفید کم‌نور به نام Sirius B است.

دلیل درخشندگی بسیار زیاد این ستاره در آسمان ترکیب درخشندگی و فاصله‌ی آن است- این ستاره با فاصله‌ی ۶٫۸ سال نوری یکی از نزدیکترین ستارگان زمین است و در واقع در حال نزدیکتر شدن نیز می‌باشد. دانشمندان انتظار دارند که تا ۶۰۰۰۰ سال دیگر نیز به نزدیک شدن به زمین ادامه می‌دهد و پس از آن دوباره از زمین دور می‌شود.

در مصر باستان این ستاره نشان‌دهنده‌ی نزدیک بودن طغیان رود نیل بود. طلوع شباهنگ برای یونانیان نشانه‌ی آغاز روزهای گرم تابستانی بود. برای ساکنان جزایر پلی‌نزی در نمیکره‌ی جنوبی به معنای نزدیک شدن زمستان و ستاره‌ای مهم در ناوبری در اقیانوس آرام بود.

منظومه آلفا قنطورس(Alpha Centauri)

منظومه آلفا قنطورس(Alpha Centauri)

این ستاره که به  Rigel Kent و  Toliman نیز معروف است درخشان‌ترین ستاره در صورت فلکی جنوبی قنطورس و سومین ستاره‌ی درخشان در آسمان است. این ستاره نزدیک ترین منظومه‌‌ی ستاره‌ای به زمین است که در فاصله‌ی حدود ۴ سال نوری از ما قرار دارد. آلفا قنطورس مشابه با ستاره قطبی و شباهنگ در واقع یک منظومه‌ی چند ستاره‌ای است که شامل آلفا قنطورس ای، بی و پروکسیما قنطورس می‌باشد.

آلفا قنطورس ای بر اساس طبقه‌بندی طیفی یک کوتوله‌ی سفید است که جرمی برابر با ۱۱۰ درصد جرم و روشنایی برابر با ۱۵۱٫۹ درصد خورشید ما دارد. آلفا قنطورس بی یک زیرغول نارنجی با ۹۰٫۷ درصد جرم و ۴۴٫۵ درصد روشنایی خورشد است. پروکسیما قنطوری کوچکترین ستاره در میان این سه ستاره یک کوتوله‌ی قرمز است که جرم آن ۰٫۱۲ برابر خورشید است و نزدیکترین ستاره از این منظومه‌ی ستاره‌ای به ما است.

رابرت هیو، کاشف انگلیسی اولین اروپایی بود که نوشته‌هایی در مورد آلفا قنطورس از او به جا مانده است. او در کتاب خود به نام Tractatus de Globis در سال ۱۵۹۲ به این ستاره اشاره می‌کند. در سال ۱۶۸۹ ستاره شناس جین ریچارد وجود یک ستاره دوم در این منظومه را تائید کرد. پروکسیما قنطورس در سال ۱۹۱۵ توسط رابرت اینز اسکاتلندی، مدیر  رصدخانه‌ی ژوهانسبورگ، کشف شد. ستاره‌شناسان در سال ۲۰۱۲ سیاره‌ای به اندازه‌ی زمین را در اطراف آلفا قنطورس بی کشف کردند. این سیاره‌ که به آلفا قنطورسی Bb نامگذاری شده است بسیار به ستاره‌ی آلفا قنطورس نزدیک است و بنابراین بسیار گرم بوده و امکان پشتیبانی از حیات بر روی آن وجود ندارد.

ستاره ابط‌الجوزا یا آلفای شکارچی(Betelgeuse)

ستاره ابط‌الجوزا یا آلفای شکارچی(Betelgeuse)

این ستاره‌ که یک ابرغول قرمز درخشان است حدود ۶۵۰ سال نوری از زمین فاصله دارد. این ستاره که به آلفا شکارچی نیز معروف است در صورت فلکی شکارچی به راحتی قابل تشخیص است. نام این ستاره عربی است که به معنی دست شکارچی می‌باشد. مارگاریتا کاروسکا و همکارانش از مرکز اخترفیزیک هاروارد-استیمسونیان در سال ۱۹۸۵ اکتشاف دو سیاره که به دور این ستاره می‌گردند را اعلام کردند.

این ادعا هرگز ثابت نشد اما احتمال وجود این سیاره‌ها به صورت یک احتمال جذاب باقی ‌مانده است. آنچه درباره‌ی این ستاره برای ستاره‌شناسان جذاب است این است که زمانی به یک ابرنواختر تبدیل خواهد شد. این واقعه به قدری عظیم است که برای مردم روی زمین هم قابل مشاهده خواهد بود. گرچه زمان دقیق رخ دادن آن ممکن است نامعلوم باقی بماند.

ستاره بتای شکارچی یا رِجل‌الجَبّار(Rigel)

ستاره بتای شکارچی یا رِجل‌الجَبّار(Rigel)

این ستاره که به بتای شکارچی معروف است ۷۰۰ تا ۹۰۰ سال نوری از ما فاصله دارد. بتای شکارچی درخشان‌ترین ستاره در صورت فلکی شکارچی و هفمین ستاره‌ی درخشان در آسمان شب است. این ستاره نیز که به نظر می‌رسد یک ابرغول آبی باشد در واقع یک منظومه‌ی چند ستاره‌ای می‌باشد. ستاره‌ی بتای شکارچی A یک ابرغول سفید-آبی است که ۲۱ برابر خورشید ما است و همچنین درخشش آن ۱۲۰۰۰۰ برابر درخشش خورشید است.

پای شکارچی بی یک منظومه‌ی دو ستاره‌ای می‌باشد که شامل دو زیرغول سفید-آبی است. بتای شکارچی B جرمی ۲٫۵ برابر خورشید و بتای شکارچی C جرمی ۱٫۹ برابر خورشید دارد. بتای شکارچی از سال ۱۸۳۱ که ستاره‌شناس آلمانی به نام F.G.W استرووه آن را اندازه‌گیری کرد به عنوان سیستمی دوتایی تشخیص داده شده است. احتمال وجود یک ستاره‌ی چهارم بیان شده است که به نظر می‌رسد به دلیل تفسیر نادرست تغییرات ستاره‌ی اصلی باشد. بتای شکارچی A‌ یک ستاره‌ی جوان است که ۱۰ میلیون سال سن دارد. با توجه به اندازه‌ی آن به نظر می‌رسد در پایان عمر آن به ابرنواختر تبدیل شود.

ستاره نسر واقع یا کرکس نشسته(Vega)

ستاره نسر واقع یا کرکس نشسته(Vega)

نسر واقع که به کرکس نشسته نیز مشهور است ستاره‌ی آبی درخشان دیگری است که در صورت فلکی کم نور شلیاق قرار دارد. این ستاره همراه با دُنب در صورت فلکی ماکیان و کرکس پرنده در صورت فلکی عقاب مثلث تابستانی را در نیم‌کره‌ی شمالی تشکیل می‌دهند. این ستاره درخشان‌ترین ستاره‌ی صورت فلکی شلیاق و پنجمین ستاره‌ی درخشان در آسمان شب و همچنین دومین جسم نوران در نیمکر‌ه‌ی شمالی آسمان پس از ستاره سِماک رامِح(Arcturus) است. ستاره‌ی کرکس نشسته ۲٫۱ برابر خورشید است. این ستاره همراه با ستاره‌ی سِماک رامِح و شباهنگ از درخشان‌ترین ستارگان در همسایه‌ی ما به شمار می‌آیند. این ستاره در فاصله‌ی ۲۵  سال نوری از زمین قرار گرفته است.

پس از خورشید، کرکس نشسته اولین ستاره‌ای بود که تصویربرداری شده و طیف آن ثبت شد. همچنین یکی از اولین ستارگانی است که از طریق اندازه‌گیری اختلاف منظر اندازه‌گیری شد و به عنوان پایه‌ای برای کالیبراسیون مقیاس روشنایی فتومتریک استفاده می‌شود. تاریخچه‌ی وسیع مطالعه‌ی این ستاره باعث شده تا به عنوان دومین ستاره‌ی مهم آسمان پس از خورشید شناخته شود.

ستاره‌ی کرکس نشسته بر اساس مشاهداتی که نشان‌دهنده‌ی انتشار بیش از حد اشعه‌ی فروسرخ می‌باشند، به نظر می‌رسد دارای یک قرص پیرا-ستاره‌ای باشد. این گرد و غبار به نظر می‌رسد نتیجه‌ی برخورد بین دو جرم در یک دیسک در حال چرخش بوده باشد. به همین دلیل ستارگانی که به دلیل قرص پیرا-ستاره‌ای، پرتو فروسرخ بیش از حد انتظار منتشر می‌کنند ستارگان مشابه با کرکس نشسته(Vega-like) نامیده می‌شوند. کرکس نشسته هزاران سال پیش ستاره‌ی قطبی بوده است و مجددا در حدود سال ۱۳۷۲۷ ستاره‌ی قطبی خواهد شد.

خوشه‌ ستاره ای پروین(Pleiades)

خوشه‌ ستاره ای پروین(Pleiades)

خوشه‌ی ستاره ای پروین که به هفت خواهر نیز معروف است و در لیست مسیه، ام ۴۵ نامگذاری شده است در واقع یک خوشه‌ی ستاره‌ای است که در صورت فلکی ثور جای گرفته است. خوشه‌ی پروین در فاصله‌ی ۴۴۴ سال نوری از خورشید ما قرار گرفته است و یکی از نزدیکترین خوشه‌های ستاره‌ای به زمین است که برای چشمان غیر مسلح به راحتی قابل مشاهده است. اگرچه هفت ستاره‌ی بزرگ آن به وضوح قابل مشاهده است اما این خوشه در واقع شامل ۱۰۰۰ ستاره‌ی تایید شده و چندین منظومه‌ی دوتایی تایید نشده است.

شعاع هسته‌ی این خوشه حدود ۸ سال نوری است درحالی که لایه‌های بیرونی ۴۳ میلیون سال نوری اندازه گرفته شده است. این خوشه شامل تعداد بسیار زیادی ستاره‌ی داغ آبی است در حالی که کوتوله‌های قهوه‌ای که جرمشان کسری از جرم خورشید است حدود ۲۵ درصد این خوشه را تشکیل می‌دهند. سن این خوشه حدود ۷۵ و ۱۵۰ میلیون سال تخمین زده شده است و به آرامی در حال حرکت در جهت پای صورت فلکی شکارچی می‌باشد. خوشه‌ی پروین در فرهنگ‌های مختلف از جمله یونان باستان، آسیا و .. معانی متفاوتی دارد.

ستاره قلب‌العقرب(Antares)

این ستاره که به آلفای عقرب و Antares نیز شناخته می‌شود یک ابرغول سرخ و یکی از بزرگترین و درخشان‌ترین ستارگان در آسمان شب است. Antares که واژه‌ای یونانی است به معنای رقیب مریخ و به دلیل قرمز بودن این ستاره به آن داه شده است. مکان این ستاره به دائره البروج بسیار نزدیک است. دائره البروج مسیر حرکت ظاهری سالانهٔ خورشید نسبت به زمین، بر روی کره سماوی است.

ستاره قلب‌العقرب(Antares)

جرم این ابرغول ۱۷ برابر، قطر آن ۸۵۰ برابر و درخشندگی آن ۱۰۰۰۰ برابر خورشید ما است و به همین دلیل است که با وجود فاصله‌ی ۵۵۰ سال نوری از زمین با چشم غیر مسلح قابل دیدن است. آخرین تخمین‌ها عمر این ستاره را ۱۲ میلیون سال به دست آورده‌اند.

ستاره قلب‌العقرب(Antares)

قلب‌العقرب هفتدهمین ستاره‌ی درخشان آسمان شب و درخشان‌ترین ستاره در صورت فلکی عقرب است که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده است. دبران ، قلب‌الاسد،  فم‌الحوت همراه با قلب‌العقرب ستارگان سلطنتی پارسی نامیده می‌شوند.  ایرانیان بر این باور بودند که آسمان به چهار منطقه تقسیم می‌شود و هر منطقه توسط یکی از چهار ستاره سلطنتی محافظت می‌شود.

ستاره‌ی سهیل یا آلفای شاه تخته(Canopus)

ستاره‌ی سهیل یا آلفای شاه تخته(Canopus)

این ستاره که با نام آلفای شاه تخته هم شناخته می‌شود یک غول سفید است که درخشان‌ترین ستاره در صورت فلکی جنوبی شاه‌تخته و دومین ستاره‌ی درخشان آسمان شب است. این ستاره در فاصله‌ی ۳۰۰ سال نوری از زمین قرار گرفته است. نام Canopus  از یکی اسطوره‌ی یونان باستان گرفته شده است. گرچه این ستاره برای یونانیان و رومیان باستان قابل مشاهده نبود اما برای مصریان باستان و مردمان ناواهو، چین و  هند و آریایی‌ها شناخته شده بود.



:: بازدید از این مطلب : 88
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امین

سبک ترین و سنگین ترین فلزات جهان

«لیتیوم» سبک ترین فلز موجود در جهان است. هر سانتی متر مکعب از این فلز تنها  ۰.۵۳۴ گرم وزن دارد.

سنگین ترین فلز جهان «اسمیوم» است. وزن یک سانتی متر مکعب از این فلز  ۲۲.۴۸ گرم است.

دومین فلز سنگین

«ایریدیم» دومین فلز سنگین است و یک سانتی متر مکعب از آن ۲۲.۴ گرم وزن دارد. وزن یک متر مکعب از فلز «اسمیم»  ۲.۴۸ تن (تقریبا برابر با وزن پنج فیل) است.

«اسمیوم» و «ایریدیم» هر دو فلزاتی بسیار گرانبها هستند.

«لیتیم» فلزی سفید و نرم و براق است و در ۱۸۰ درجه سانتیگراد ذوب می شود. در سال ۱۸۱۷میلادی یک شیمیدان سوئدی به جان آگوست این فلز را کشف کرد.

مهمترین سنگ های معدن این فاز «پیدولت»، «آسپودمن» و «آمبلیگونیت» نام دارند و در آفریقا و آمریکای جنوبی یافت می شوند. لیتیم عنصری است بسیار فعال و به هنگام واکنش با آب تولید هیدروژن و هیدرواکسید لیتیم می کند و به همین علت این فلز را در نفت سفید نگهداری می کنند.

کربنات لیتیم به عنوان یک داروی مؤثر برای درمان نوعی بیماری روانی به کار می رود.

اطلاعات عمومی

اسمیوم فلزی است سخت و در طبیعت به حالت خاص و آزاد یافت نمی شود و از سنگ های معدنی پلاتینوم و نیکل به دست می آید. نقطه ذوب اسمیم ۳۰۵۰ درجه سانتیگراد است. آلیاژهای اسمیم در ساخت نوک قلم خودنویس، سوزن گرامافون، یاطاقان و میله های محوری به کار می رود. این فلز در سال ۱۸۰۴ به وسیله شخصی به نام تنانت کشف شد.

ایریدیم نیز فلزی سخت و براق است و موارد کاربرد آن از اسمیم نیز بیشتر است. نقطه ذوب این فلز بسیار بالاست. در حدود ۲۴۴۳ درجه سانتیگراد. به همین دلیل از این فلز برای ساختن بوته های آزمایشگاهی (ظروفی که در آن فلزات را ذوب می کنند) استفاده می شود. این فلز واکنش پذیری بسیار بالایی با اسید دارد.

آلیاژهای این فلز برای تهیه نوک قلم خودنویس و یاطاقان و لوازم آزمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 



:: بازدید از این مطلب : 88
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : امین

اطلاعات عمومی درباره عمر جهان

جهان حدود ۱۳.۷ میلیارد سال پیش متولد شده است. فقط حدود ۴ درصد عالم از ماده ، به شکلی که ما می‌شناسیم تشکیل شده است ، یعنی ماده معمولی که ما می‌شناسیم و در آزمایشگاه وجود دارد، فقط ۴ درصد کل عالم را می‌سازد.

ماده تاریک سرد

۲۳ درصد عالم را ماده تاریک سرد تشکیل داده که دانشمندان اطلاعات خیلی کمی درباره‌اش دارند و ۷۳ درصد باقی مانده را انرژی تاریک عجیب تشکیل می‌دهد که تقریبا تنها چیزی که در موردش می‌دانیم، این است که وجود دارد!

هندسه کیهان تخت است و مشاهدات WMAP مدل تورمی را تایید می‌کند که می‌گوید:
جهان با مهبانگ شروع شد و در زمان کوتاهی خیلی سریع منبسط شد و سپس آهنگ انبساطش کند شد تا به مقدار کنونیش رسید. این انبساط ادامه خواهد داشت و جهان تا ابد منبسط خواهد شد.

نتایج اخیر امکان توقف انبساط یا باز رمیدن جهان در خودش را رد می‌کند. طبق محاسبات نخستین ستاره‌ها ۲۰۰ میلیون سال پس از تولید کیهان متولد شدند. به خاطر زمانی که طول کشیده تا این تابش به ما برسد این داده‌های جدید جهان را درست آن طور که بلافاصله پس از مهبانگ بوده ، نشان می‌دهد. این تابش دورترین چیزی است که دانشمندان تاکنون موفق به مشاهده آن شده‌اند.



:: بازدید از این مطلب : 84
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : 19 مرداد 1398 | نظرات ()